top of page
Image by Deb Kennedy

Nakkesmerter

Information om nakkesmerter

Hvad er nakkesmerter?

Hold i nakken

Et hold i nakken er en tilstand, hvor dine muskler og led i nakken føles spændte, smertefulde og ofte begrænset bevægelighed. Hold i nakken er en hyppig tilstand og forekommer enten akut eller opbygget gradvist over tid. Et typisk hold i nakken er ufarligt, men ikke desto mindre kan det være smertefuldt og kræve behandling. Ofte ser man gradvis bedring over kort tid, men nogle gange kan det kræve, at du ser en fysioterapeut. 

Hold i nakken, ondt i nakken, piskesmæld, diskusprolaps i nakken, slidgigt i nakken, låsning i nakken er potentielle årsager til nakkesmerter. Fakta forlyder, at nakkesmerter forekommer hos mindst 30 % af den voksne befolkning i Danmark i løbet af et år. Sammen med lændesmerter er det den hyppigste problematik, men den største faktor til sygefravær.  Med andre ord kan nakkesmerter være rigtig invaliderende og påvirke ens liv i en negativ retning. I det næste afsnit vil vi tage udgangspunkt i det mest hyppige, nemlig hold i nakken.

Hvorfor opstår hold i nakken?

 

 

 

Hvis vi kigger på de grundliggende årsager til smerter i nakken formodes det, at smerterne opstår på baggrund af enten længerevarende gentagne ensidige belastning. De fleste kender til at have "sovet forkert", men smerterne kan også komme akut, fx ifm. en hurtig bevægelse af nakken. Selv om vi i dag ved mere om smerter generelt og smerter i nakken, er der alligevel tvivl om hvorfor smerterne helt præcist opstår. Engang troede man, at de skyldtes en svaghed i muskulaturen og dårlig kropsholdning, men samtidig kan vi se, at det også forekommer hos personer der hyppigt træner og er aktive. 

Hvordan får man hold i nakken væk?

Hold I nakken, er rimelig harmløst. Prognosen vi ser mest, er ofte 2-3 dage med smerter i nakken, og generelt ser vi hurtig en forbedring ift. symptomerne. Selvom smerterne kan være kraftige, er det dog en god ide, at holde nakken så aktiv som muligt, da vi gerne vil tilføre en masse bevægelse og blodcirkulation til området. Så gerne lav en masse bøj og stræk med nakken flere gange dagligt og læs med i næste afsnit, hvor vi beskriver specifikke øvelser til nakke, skulder og øvre ryg. 

Øvelser til nakke og skulder

Hvis du allerede har forsøgt at holde dig igang med lav praktiske bevægelser for nakken, er det næste skridt måske at få implementeret øvelser med elastik. Elastik øvelser er nemt at få sat ind i en presset dagligdag, og kan gøres på arbejdet og hjemme. 

Hos Fysioterapeuterne Islands Brygge forsøger vi altid at tilpasse forløbet efter dit behov. En elastik kan være en rigtig god begyndelse, og senere bygge på med tungere styrketræning. 

Elastik øvelser

Hvad kan en fysioterapeut gøre ved nakkesmerter?

 

Manuel behandling

Øvelser

Forebyggende tiltag

bottom of page