top of page
Elbow Greetings

Albuesmerter

Information om albuesmerter
Pilates

Bækkensmerter

Information om bækkensmerter
Chiropractic Treatment

Hoftesmerter

Information om hoftesmerter
Physiotherapy

Knæsmerter

Information om knæsmerter

Knæet

Du tænker måske ikke over det til dagligt, medmindre, du har smerter, men knæet er et af de mest vægtbærende led i kroppen. Al kroppens vægt over knæet skal knæleddet bære hver gang, du tager et skridt og hver gang, du rejser og sætter dig. Derfor kan knæsmerter være utroligt invaliderende for mange mennesker og sætte en stopper for at kunne de ting, man gerne vil kunne fysisk. 

 

Fordi knæet har så stor en vægtbæring og dermed skal kunne håndtere store belastninger, er det omgivet af mange strukturer, der alle har hver sin funktion. Stort set alle disse strukturer kan være årsagen til, at du har smerter, og derfor er det anbefalelsesværdigt at få lavet en undersøgelse. 

 

Knæsmerter kan komme akut, via fx et traume eller et vrid. Sportsgrene med mange rotationer og pludselige retningsskift, fx fodbold, er særligt udsat for knæskader. De typiske skader ifm. disse belastninger er på forreste korsbånd, menisk og indvendige ledbånd. 

 

Smerterne kan også komme over tid og bestå af en overbelastningsskade. Mange løbere kan nikke genkendende til at blive hæmmet i deres hobby pga. smerter i knæet. Nogle af de typiske skader giver smerter foran på knæet, omkring knæskallen eller i knæskalssenen. 

 

Knæsmerter kan desuden skyldes slid, gigtsygdom eller have en årsag, der sidder et andet sted end knæet - fx lænden, bækkenet eller hoften. Derfor kan du med knæsmerter have gavn af en undersøgelse, der kan finde frem til årsagen til dine smerter, så du kan få den rigtige behandling og vejledning. 

Billede af Agustin Fernandez

Knæsmerter

Vi behandler de fleste slags knæsmerter. Knæsmerter kan dog også stamme fra fx lænden og hoften, hvorfor vi anbefaler at få dine smerter undersøgt. Nedenfor ses eksempler på nogle af de problematikker, vi behandler. 

Springerknæ (patellatendinopati)

Springerknæ er en overbelastning af senetilhæftningen på undersiden af knæskallen, der altså giver smerter foran på knæet. Senen tilhører forlårsmusklerne, der er i stand til at strække knæet - altså én af de primære muskelgrupper, når man springer/hopper. 

​

  • Symptomer:

    • Smerter foran på knæet - umiddelbart under knæskallen

    • Smerterne er typisk kommet i slutningen af en træning eller morgenen efter en træning

    • Kan til tider varmes op, hvorefter de går væk

Billede af Raj Shah

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål, eller er du i tvivl, om vi kan hjælpe dig?
Du er altid velkommen til enten at ringe eller skrive til os pÃ¥ tlf. 42 42 23 01

Schlatterknæ
(Osgood-Schlatter syndrom)

Schlatterknæ er en irritation af den samme sene som ved springerknæ. Irritationen sidder dog længere nede ved Schlatterknæ - nede på knoglefremspringet kaldet “tuberositas tibia” på latin, som betyder eleveret knoglefremspring på tibia (skinnebensknoglen).

Det er oftest aktive børn på 10-15 år (drenge typisk i alderen 13-15 år og piger typisk i alderen 10-12 år), der får problematikken.

Navnet “Osgood-Schlatter” kommer fra to kirurger, der opdagede tilstanden - de havde efternavnene Osgood og Schlatter. Denne tilstand kræver dog ikke operation. Tilstanden forsvinder typisk af sig selv, hvis den smertegivende aktivitet/sport/træning modificeres tilstrækkeligt. Det kan dog være en fordel af få lagt et supplerende træningsprogram, der inkluderer styrkende øvelser, som kan mindske risikoen for, at symptomerne kommer igen.

​

  • Symptomer: 

    • Smerter på knoglefremspringet umiddelbart under knæskallen på skinnebensknoglen

    • Smerter ved løb, hop, cykling, trappegang, squat, sparke til bold

    • Til tider varme og hævelse på knoglefremspringet på skinnebenet

Billede af Baylee Gramling
Beach Run

Løberknæ

Løberknæ er er en irritationstilstand på ydersiden af knæet og er den næsthyppigste skade hos løbere, efter patellofemoralt smertesyndrom, som du kan læse mere om nedenunder. Strukturen der ofte får skyldes for smerterne - tractus iliotibialis - er en hybrid mellem et ledbånd og en sene - den forbinder muskler fra hoften til den øverste del på ydersiden af skinnebenet. Årsagen til løberknæ er overbelastning - for stor volumen af ensartede bevægelser - knæbøj og knæstræk, som ses hos fx løbere, cyklister, fodboldspillere og vægtløftere. Den biomekaniske årsag til smerterne menes at være enten pga. en høj grad af friktion mod lårbensknoglen eller et for stort tryk ind mod lårbensknoglen, så strukturerne under kommer i klemme. 

​

  • Symptomer: 

    • Smerter på ydersiden af knæet

    • Smerter ifm. aktiviteter der indebærer gentagne knæbøj og knæstræk (fx løb eller cykling)

Forreste knæsmerter (patellofemoralt smertesyndrom)

Patellofemoralt smertesyndrom medfører smerter foran på knæet - under og omkring knæskallen. Det er den mest hyppigt sete af alle former for knæsmerter. Nogen mener, der er tale om brusk mellem knæskallen og lårbenet, der er påvirket, eller overbelastning af de tilstødende muskler og sener til knæskallen, men der er faktisk ikke konsensus om, hvilke bestemte strukturer, der er årsagen til smerterne ved patellofemoralt smertesyndrom. Hvor springerknæ sidder mere specificeret, så er disse smerter mere diffuse omkring knæskallen. 

​

Symptomer:

  • Smerter under og omkring knæskallen, der er kommet gradvist over tid - uden et traume, vrid, slag eller anden akut overbelastning

  • Smerter ved at gå på trapper

  • Movie sign - smerter ved at sidde med benet bøjet i længere tid 

  • Smerter ved squat/rejse-sætte sig​

Fodbold Træning
Billede af Nicolas Hoizey

Fibersprængning i baglåret

Musklerne i baglårene udsættes for store belastninger ved bl.a. sprint. De har derfor en stor forekomst i sportsgrene hvor sprint er involveret. I 83 % af tilfældene af akut opstået baglårsskade, er det den yderste baglårsmuskel, der bliver påvirket, men skaden kan sidde i alle musklerne i baglåret og i alle dele af muskel-sene-enheden.
En muskel er som en lang elastik, der er hæftet fast til knoglerne. Hjernen kan så aktivere musklen ved at sende impulser til den via nerver. Disse impulser kan få musklerne trække sig sammen, så vores knogler kan bevæge sig. Ude i enderne af musklen sidder senen - senerne overfører kraften fra musklerne til knoglerne. Alle dele af disse lange enheder - muskler og sener - kan blive beskadiget. Jo mere midt på musklen, at skaden sidder, jo kortere tenderer skaden og smerterne til at vare.


Vi anbefaler altid at booke en tid, men især ved akutte baglårsskader kan det være en god idé at få en konsultation hos en fysioterapeut. Akutte baglårsskader er den skadestype, der har den højeste reskade-rate af alle skader. Med en tid hos en fysioterapeut kan du få vejledning i at håndtere hverdagen og træningen til at trænet baglåret op for at undgå, at skaden går op igen. Går skaden op, skal baglåret starte forfra med at hele.

​

  • Symptomer:

    • Smerter i baglåret - oftest nederst på ydersiden af baglåret eller oppe umiddelbart under sædeknuden

    • Ved fibersprægning føles smerten i baglåret som en elastik der sprænger

    • Problemer med at tage sko af eller på

3 gode råd

  1. Ved akut skade: Opsøg fysioterapeut

  2. Ved ikke-akut skade: Skru ned for smertegivende aktiviteter

  3. Hvis ingen bedring efter 3 uger; opsøg fysioterapeut 

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål, eller er du i tvivl, om vi kan hjælpe dig?
Du er altid velkommen til enten at ringe eller skrive til os pÃ¥ tlf. 42 42 23 01

bottom of page