Albuesmerter
Bækkensmerter
Hoftesmerter
Knæsmerter
Knæet
Underben, ankel og fod
Føddernes og anklernes betydning for evnen til at bevæge sig er ikke nødvendig at understrege. Hver gang du træder ned placeres al din kropsvægt på dine fødder. Det sætter store krav til belastbarheden i det væv, der sidder i dine fødder, men også i dine ankler og underben, der er med til at få dig i bevægelse.
Hælspore og smerter i achillessenen er nogle af de problematikker, vi ser tit. Det der ofte, fejlagtigt, kaldes hælspore, er i virkeligheden en overbelastning af svangsenen under foden. Hælspore er en knogleudvækst på fosiden af undersiden af hælknoglen. Selvom hælspore lidt hyppigere ses sammen med overbelastning af svangsenen, er det stadig to forskellige tilstande. Hvis man scanner foden med røntgen, er der en lidt hyppigere forekomst af hælspore hos folk med overbelastning af svangsenen (75 % af tilfældene), men den forekommer altså også ret ofte hos folk, der ikke har smerter (63 %). Så de fleste går rundt med hælspore uden at mærke smerter. Heldigvis er der også en god prognose for smerter i svangsenen. Men når der kommer smerter i disse strukturer, kan de ændre livskvaliteten mærkbart, fordi disse led er vigtige for biomekanikken i basale funktioner som at stå, gå, hoppe og løbe.
En anden skade, der har en stor forekomst, er forstuvninger. Forstuvninger kan ske flere steder omkring anklen, men den hyppigste form sidder forrest på ydersiden af anklen. En forstuvning betyder, at et ledbånd er blevet overbelastet. Ledbåndene sikrer, at dine led og knogler er forbundet og stabile. Derfor kan en forstuvning medføre større krav til de muskler og sener, der aktiveres omkring leddet for at stabilisere det. Forstuvninger vil have gavn af at blive trænet med visse øvelser for at undgå at de forekommer igen.
Vi gør opmærksom på, at der findes mange problematikker, som kan give symptomer, der minder om ovenstående. Hvis du er i tvivl, dine smerter ikke bliver bedre eller du ønsker at præstere så godt som muligt i din træning, så kontakt os gerne så du kan få en tid og få dine fødder og ankler undersøgt.
Underben, ankel og fod
Underbens-, ankel- og fodsmerter
Vi behandler de fleste slags ankel-, fod- og underbenssmerter. Smerter disse steder kan dog også stamme fra fx lænden og hoften, hvorfor vi anbefaler at få dine smerter undersøgt. Nedenfor ses eksempler på nogle af de problematikker, vi behandler.
Achillessenebetændelse (achillestendinopati)
Achillessenen er en stor og stærk sene, som forbinder lægmusklerne til hælknoglen. Selvom den er stærk, så kan den ligesom alle andre strukturer blive øm, hævet, smertefuld og overbelastet og, det kan medføre achillessenebetændelse. Det er ikke unormalt, fordi den stødabsorberer foden og overfører kraft fra lægmusklerne hver gang, vi går, løber, hopper og danser. Ligesom med hælspore (“plantar fasciopati”) hedder denne tilstand “tendinopati” og ikke “tendinitis”, fordi forskere har scannet senen og fundet ud af, at den oftere er fortykket med krøllede senefibre frem for at være betændt.
Tilstanden er typisk inddelt i insertionel eller ikke-insertionel achillestendinopati, hvor ca. 2/3 af alle tilfælde er ikke-insertionelle tilfælde - altså med smerter midt på achillessenen - og den sidste 1/3 er insertionel achillestendinopati - altså smerter det sted, hvor achillessenen er tilhæftet på hælknoglen.
Årsagen til smerterne er overbelastning med mulighed for, der er en medfølgende biomekanisk årsag som fx nedsat bevægelse i anklen eller nedsat styrke i læggen eller endda i hoften.
Symptomer:
-
Smerter i achillessenen
-
Smerterne er typisk kommet over tid - oftest i slutningen af en træning for derefter at være værre morgenen efter
-
Til tider varme og hævelse i achillessenen
Har du spørgsmål?
Har du spørgsmål, eller er du i tvivl, om vi kan hjælpe dig?
Du er altid velkommen til enten at ringe eller skrive til os på tlf. 42 42 23 01
Hælspore
- plantar fasciopati
Plantar fasciopati (ofte betegnet “hælspore”) er en overbelastning af svangsenens tilhæftning på forsiden hælen under foden. Svangsenen under foden løber fra den forreste del af hælen, hvor smerterne ofte sidder, og frem til den forreste del af foden. Tilstanden hed tidligere “fascitis plantaris”, som er latin for “betændelse i svangsenen”. Ved scanning af svangsenen, når den gør ondt, ser man dog oftere, at den er fortykket, og at fibrene er krøllede frem for betændte. Det kaldes nu derfor i stedet “plantar fasciopati” - “pati” betyder “sygdom” eller “patologi” og er derfor mere rammende end “fascitis”.
Symptomer
-
Smerter under hælen
-
Igangsætningssmerter - særligt om morgenen eller efter at have siddet ligget i længere tid
-
Smerterne kan gås i gang og lindres efter at have gået i noget tid
-
Typisk værst om morgenen og sidst på dagen
Skinnebensbetændelse
Skinnebensbetændelse (også kaldet “shin splints” på engelsk eller “medial tibial stress syndrome”) er en overbelastningsskade der giver smerter skinnebenet, oftest på indersiden, men kan også side på ydersiden af skinnebenet. Der er indikationer på, at årsagen til smerterne på indersiden skyldes, at en muskels (m. soleus) tilhæftning på skinnebenet er overbelastet. En forklaring kan være, at musklens tilhæftning på skinnebenet bliver overbelastet, fordi musklen ikke er stærk nok, når den arbejder under forlængelse hver gang foden lander på jorden ved løb og hop. Denne overbelastning kan medføre uhensigtsmæssigt stort træk i tilhæftningen på skinnebenet, fordi musklen ikke kan trække sig kraftigt nok sammen og dermed videreføres belastningen til tilhæftningen på skinnebenet.
Symptomer
-
Smerter i skinnebenet - typisk på indersiden, omkring grænsen mellem den nederste 1/3 af skinnebenet og de to øverste 2/3
-
Smerterne bedres efter 10-20 min. opvarmning
-
Værst om morgenen og efter træning
Forstuvning af anklen
De fleste kender til det at have forstuvet anklen og få smerter på ydersiden af anklen. Når man taler om anklen, taler man om led - altså forbindelsen mellem to knogler. Ledbånd er de primære strukturer, der forbinder knoglerne med hinanden. En ankel er forstuvet, når ét eller flere ledbånd er forstrukket. Dét ledbånd, der hyppigst bliver forstrukket i anklen, sidder umiddelbart foran den yderste knyst. Et ledbånd kan rives lidt eller medium i stykker eller fuldt over. Genoptræning er bedre end operation - selv for dem der river ledbåndet helt over. Og risikoen for at forstuve anklen igen er forhøjet i minimum 6-12 mdr. Så der er gode argumenter for at booke en tid til fysioterapi.
Symptomer:
-
Vrikket om på ydersiden af foden, som oftest
-
Smerte og hævelse omkring anklen
-
Kan godt vægtbære på foden lige efter skaden er sket - altså overføre vægt fra den ene til den anden fod i fire sammenhængende skridt
Fibersprængning i læggen
Den store lægmuskel (gastrocnemius) er disponeret for skade, fordi den udfører et stort stykke arbejde og krydser tre led på sin vej fra ende til anden. Det kan medføre både forstrækning i læggen og fibersprængning i læggen. En fibersprængning er, som navnet antyder, en fiber, der sprænger - altså en muskelfiber. Muskler består af mindre bundter, kaldet fascikler, der yderligere består af mindre bundter; muskelfibre. Skaden på disse muskelfibre i læggen sker oftest ved, at musklen forstrækkes. De kan dog også ske ved, at musklen kommer på overarbejde ifm. et kraftigt afsæt på forfoden, fx ved sprint eller hop, typisk fordi den i forvejen er udtrættet. De andre muskler i læggen, der har forbundet med achillessenen (soleus og plantaris), kan selvfølgelig også komme til skade. Men skader på plantaris er relativt sjældne og soleus-skader forekommer sjældnere, fordi den ikke kan bøje knæet ligesom gastrocnmius kan, og fordi den er mere udholdende end gastrocnemius.
Skaden deles ind i 3 grader:
-
Grad 1: Mindre end 10 % af muskelfibrene er overrevet. Personen mærker typisk en akut smerte, men er i stand til at fortsætte aktiviteten.
-
Grad 2: 10-50 % af muskelfibrene er overrevet. Problemer med at gå ordentligt umiddelbart efter skaden er sket.
-
Grad 3: 50-100 % af muskelfibrene er overrevet. Der vil være en større blødning og hævelse og læggen vil føles anderledes, når man mærker på den.
Symptomer:
-
Smerter i læggen - typisk i overgangen mellem lægmusklen og achillessenen
-
Lige når skaden sker, føles det ofte som om, man er blevet ramt af noget på læggen, eller at en elastik er sprunget
3 gode råd
-
Gå og løb i det fodtøj, du synes er mest behageligt
-
Ved ikke-akut skade: Skru ned for smertegivende aktiviteter
-
Afprøv øvelserne i vores øvelsesbibliotek
Har du spørgsmål?
Har du spørgsmål, eller er du i tvivl, om vi kan hjælpe dig?
Du er altid velkommen til enten at ringe eller skrive til os på tlf. 42 42 23 01