top of page
Elbow Greetings

Albuesmerter

Information om albuesmerter
Pilates

Bækkensmerter

Information om bækkensmerter

Bækkenet

Bækkenet er et stabilt mellemled mellem rygsøjlen og benene, hvor bevægeligheden i leddene er så lille, at den kan være svær at se eller teste. Den høje stabilitet giver til gengæld mulighed for bevægelighed i lænden og hofterne. Bækkenet består af en ring af knogler, der beskytter vigtige organer som blæren og livmoderen. På hver sin side af bækkenet sidder hofterne og for oven, på korsbenet, er rygsøjlen forbundet. For neden sidder bækkenbunden - en bund af muskler, hvor der er to eller tre huller, afhængigt om man er mand eller kvinde, til urinvej, endetarmsåbning og eventuelt det kvindelige kønsorgan. Kvinders bækken er bredere end mænds, hvilket er en fordel ifm. fødsel, fordi det tillader en større åbning til, at barnet kan komme ud. 

Pelvic X-Ray

Bækkensmerter

Bækkensmerter kommer typisk ifm. graviditet, traume eller gigt. Traumet kan være i form af fx at misse et trin på trappen eller træde ned i et hul i jorden. Gigten kan fx komme af reumatoid artrit (leddegigt) eller Morbus Bechterew.

Bækkenløsning

Det, som vi ser mest, er smerter opstået ifm. graviditeten. 50 % oplever bækkensmerter under graviditeten og 25 % oplever slemme bækkensmerter. De begynder typisk omkring 18. graviditetsuge og er værst mellem d. 24. og 36. graviditetsuge. Bækkenet begynder at tilpasse sig barnet og forberede til fødsel. Bækkenløsning er tilstanden, der medfører en øget produktion af hormonet relaxin, der løsner bækkenet. Det er smart til en graviditet, fordi det forbedrer betingelserne for, at barnet får mere plads og kan passere ved fødslen. Denne tilstand medfører bl.a., at ledbåndene løsnes og stabiliteten mindskes, så der kommer en smule mere bevægelighed i leddene. Det medfører større krav til de andre stukturer, der opretholder stabiliteten - bl.a. musklerne. Derfor kan det være fordelagtigt at blive vejledt af en fysioterapeut til at få bedre kontrol over smerterne, få lagt et træningsprogram og for at få klarlagt, at dette reelt er årsagen til problemet. Igen; som med så mange andre problematikker - symptomerne i de forskellige led ligner ofte hinanden, og det er ikke sikkert, at det er bækkenet, der er årsagen til problemet. 

Billede af Anastasiia Chepinska

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål, eller er du i tvivl, om vi kan hjælpe dig?
Du er altid velkommen til enten at ringe eller skrive til os på tlf. 42 42 23 01

Symptomer på bækkenløsning

 • Smerter bag på bækkenet et sted mellem hoftekammen og den nederste del af ballen

 • Udstrålende smerter til baglår.

 • Evt. smerter foran på bækkenet, mellem de to skamben

 • Smerter der typisk forværres af én eller flere af følgende aktiviteter:

  • … at sidde i længere tid 

  • … at  stå i længere tid (30 min. eller længere)

  • … at gå på trapper

  • … at gå hurtigt

  • … at gå langt

  • … at vende sig i sengen

Billede af Devon Divine

3 gode råd

 1. Bækkenbælte kan evt. afprøves - det koster 3-400 kr., men kan måske gøre smerterne mere udholdelige 

 2. Læg kulde eller varme på det smertefulde område (fx frosne ærter)

 3. Afprøv øvelserne i vores gratis øvelsesbibliotek - se både “bækken” og “smertelindrende tiltag”

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål, eller er du i tvivl, om vi kan hjælpe dig?
Du er altid velkommen til enten at ringe eller skrive til os på tlf. 42 42 23 01

bottom of page