Hvad er lændesmerter?
Lændesmerter kan være en kompleks problematik at forstå, men ikke desto mindre er den udslagsgivende rent statistisk hvis man inddrager den hyppigste årsag til tidlig førtidspension i Danmark.
Uanset om der kan stilles en diagnose eller ej, kan smerter i lænderyggen være invaliderende og påvirke livskvaliteten. Smerterne kan sidde lokalt i lænden, mens der i andre tilfælde opleves udstrålende smerter til ballerne, baglåret eller lysken. Smerterne kan komme, når du sidder eller står, eller de kan komme, når du laver en specifik bevægelse.
Lænden er omgivet af en række nærliggende strukturer, som er omdrejningspunktet for kroppen. Når vi oplever smerter i lænd, er det derfor ofte at bækken og hofte bliver påvirket.
De typiske udfordringer vi oplever i lænd, er lumbago (hold i lænd), diskusprolaps, eller iskias smerter (udstrålende smerte i balde)
Symptomer på rygsmerter
Hold i ryggen, hekseskud, låsning i ryggen
Træthed og tunghed i ryggen
Stivhed i ryggen (især om morgenen)
Smerter eller ømhed i ryg
Fysioterapeuterne Islands Brygge - Akutte og kroniske rygsmerter
Akutte rygsmerter kan forekomme i hele rygsøjlen og kaldes i lænderyggen ofte for lumbago eller “hekseskud”. I øvre del af ryggen er det ofte kendt som hold i nakken, hvor man føler stivhed og har svært ved at bevæge ryggen uden smerter, hvilket kan være meget invaliderende. Akutte rygsmerter defineres således, at smerterne har varet ved i mindre end 6 uger.
Smerterne kan komme fra de forskellige strukturer vi har i ryggen. Det kan skyldes små sprækker i den yderste del af bruskskiverne, også kendt som diskus. Det kan også skyldes en diskusprolaps, som trykker på en nerverod eller en indeklemning af nerverne grundet slid eller aldersforandringer.
Musklerne omkring ryggen kan også trække sig sammen og blive opspændt, hvilket kan føre til smerter. Smerterne kan opstå grundet gentagne bevægelser, tunge løft og vrid i kroppen. Smerterne kan også skyldes inaktivitet, uhensigtsmæssig kropsholdning eller stress på grund af problemer hjemme eller på arbejdet.
Hvad kan en fysioterapeut gøre ved lændesmerter?
Manuel behandling
Øvelser
Forebyggende tiltag
Har du spørgsmål?
Har du spørgsmål, eller er i tvivl om vi kan hjælpe dig?
Du er altid velkommen til enten at ringe eller skrive til os på tlf. 42 42 23 01