top of page
Image by Mehrpouya H

Hovedpine

Information om hovedpine
Hovedpine

Hovedpine

Hovedpine er ofte betegnet som "bare noget, man er nødt til at affinde sig med". Det kommer og går. Nogle oplever det i perioder, andre meget sjældent og så er der dem som oplever det flere gange i ugens løb. 

Der er forskellige former for hovedpine, samt flere forskellige årsagssammenhænge til dette. De fleste tilfælde vi ser hos Fysioterapeuterne Islands Brygge, er spændingshovedpine. 

Forskellige andre symptomer kan eller ikke kan være til stede, herunder kvalme, kæbe, nakke-eller rygsmerter, svimmelhed, synsforstyrrelser, ubehag i skuldrene, og generel ømhed og smerter.

Spændingshovedpine m.m.

Hvilken slags hovedpine har jeg?

Ikke alle hovedpine er de samme, forskellige typer af hovedpine er defineret ved deres forskellige symptomer. Nogle af de mere almindelige typer er angivet nedenfor:

  • Spændings hovedpine. Disse har tendens til at påvirke begge sider af hovedet og er almindeligt beskrevet som en følelse af tryk eller tæthed. Nogle gange forårsaget af spændinger og belastning for muskler og led i nakken, disse typer af hovedpine er ofte forbundet med daglig stress og træthed. Spændingshovedpine optræder typisk fra eftermiddag og frem. 

  • Cervikogen hovedpine. Typisk beskrives som smerter nær bagsiden af hovedet eller toppen af nakken, og nogle gange med smerter omkring området omkring øjnene. Denne type hovedpine vil generelt variere i hyppighed og intensitet.

  • Migræne hovedpine. Almindeligvis forbundet med kun den ene side af hovedet, migræne er normalt mere intens og symptomer kan omfatte opkastning, kvalme, problemer med synet og øget følsomhed over for lys eller lyde.

  • Klynge hovedpine. Disse er normalt forbundet med svære smerter på den ene side af hovedet forekommer i cykliske mønstre eller klynger. Symptomer såsom en løbende næse, øjenlåg hængende, svedig ansigt eller vandig øjne kan også være til stede.

Hovedpine kan også være resultatet af dehydrering, øjenstamme, abstinenssymptomer, koffein, medicin overforbrug, infektioner, hormonelle udsving, forhøjet blodtryk, hjernerystelse m.m

Nakken og hovedpine

For mange mennesker, hovedpine starter som smerte eller spænding i øverste del af nakken. Som smerten forværres, kan det sprede sig til bagsiden af hovedet, templerne, panden, eller bag øjnene. 

Hvordan kan det føles?

Nogen af følgende punkter kan tyde på, at din nakke kan være årsag til hovedpine:

 

  • Hovedpine forbundet med nakkesmerter

  • Hovedpine, der er forårsaget eller forværret af nakkebevægelser eller statisk hoved stilling (Kontor arbejde)

  • Hovedpine, som altid føles værre på samme side af hovedet

  • Hovedpine lettet af pres til bunden af kraniet.

  • Hovedpine, der fortsætter, efter at din læge har undersøgt for andre årsager

bottom of page