Albuesmerter
Bækkensmerter
Hoftesmerter
Hoften
Hoften er det næstmest mobile led i kroppen (efter skulderen), men er alligevel et af de mest stabile led. Det skyldes flere ting. Bl.a., at hofteskålen er relativt dyb, hvilket er praktisk for lårbenets ledhoved, der sidder heri og skal bære bækkenet og resten af overkroppen, hver gang vi tager et står, går, løber og hopper. Derudover er hoften omringet af en stærk kapsel af ledbånd, der holder ledhovedet på plads. Desuden har hoften relativt store og stærke muskler, der sidder på vores bagdel og i lysken i form af mørbraden (m. psoas major), der kan bøje hoften.
Hoftesmerter
Vi behandler flere slags hoftemerter. Nedenfor ses eksempler på nogle af de problematikker, vi behandler:
Artrose (slidgigt)
Et led består oftest af et ledhoved og en ledskål. Overfladerne på disse er beklædt med brusk, der fungerer som en stødpude for knoglerne (i hoften ledhovedet på lårbenet og ledskålen i bækkenet) og sikrer, at bevægelse i leddet kan foregå med mindst mulig friktion. Slidgigt er en tilstand hvor brusken i et eller andet omfang er slidt og nedbrudt i hofteleddet, så knoglerne i en vis grad glider mod hinanden i stedet. Det medfører en betændelsestilstand inde i leddet og i de ledbånd, der sidder som en kapsel og omkranser hofteleddet.
Risikoen for hofteslidgigt øges med alderen og peaker ved en alderen 78-79. Tilstanden kan ses på røntgen, men det viser sig, at kun 20 % af folk med påvist hofteslidgigt på røntgen har regelmæssige smerter - det er derfor muligt at have hofteslidgigt påvist på røntgen uden at have smerter.
Disponerende faktorer er arv, inaktivitet og overvægt.
Fysioterapi kan ikke fjerne slidgigten, men kan mindske dine smerter og kan forlænge udsigterne til en ny hofte.
Har du spørgsmål?
Har du spørgsmål, eller er i tvivl om vi kan hjælpe dig?
Du er altid velkommen til enten at ringe eller skrive til os på tlf. 42 42 23 01
Symptomer på hofteartrose (hofteslidgigt)
-
Smerter i lysken, kommet over tid, eller smerter på siden af ballen, til tider udstrålende smerter i forlåret og til knæet.
-
Smerterne er typisk værst sidst på dagen og/eller om morgenen med en følelse af stivhed i hoften. Over tid kan smerter være til stede om natten.
-
Smerter og stivhed i leddet efter længere tids hvile, fx at sidde ned, men bliver bedre efter at have været aktiv i lidt tid.
-
Nedsat bevægelighed, især evnen til at bøje hoften, og problemer med at rejse/sætte sig i dybe positioner, samle ting op fra gulvet og binde sko.
Lyskesmerter
Lyskesmerter kan skyldes mange forskellige strukturer, men skyldes oftest en skade i de muskler og/eller sener, der fører lårbenet indad - de fleste bøjer også hoften. Altså bevægelser, som sker tit i fx fodbold, når der sparkes til bolden, hvorfor fodboldspillere har en høj forekomst af lyskeskader. Lyskeskader ses også i andre sportsgrene, fx håndbold, basketball og ishockey.
Det hyppigste er smerter, der er kommet over tid, og sidder i indadførernes sener, men smerterne kan også komme akut og sidde i både muskel og sene.
Bliver lysken ikke genoptrænet ordentligt ifm. en skade, øges sandsynligheden for at få en skade igen. Rehabiliteringen for en reskade er næsten dobbelt så lang, som en “almindelig” skade.
Symptomer på lyskeproblemer fra muskler og sener
-
Smerter i lysken - oftest på den øverste, inderste del af låret
-
Smerterne mærkes typisk første gang i slutningen af træningen, eller efter træningen, og er værre morgenen efter
-
Er typisk til stede i kun den ene side, men kan være til stede i begge sider
-
Smerter ved eksplosive bevægelser som spark, acceleration, deceleration og retningsskift
-
Smerterne kan evt. mindskes efter opvarmning, hvorefter de kommer igen efter træning
Iskias (piriformissyndrom)
Piriformis er en muskel i ballen, der sidder over iskiasnerven (hos 15 % løber iskiasnerven igennem piriformis). En spændt piriformis kan altså medføre afklemning af iskiasnerven og give “iskias”. Kvinder får denne problematik seks gange så ofte som mænd, men vi ser den en del, og det er ikke unormalt, at mænd også får denne problematik. Det er usikkert, hvorfor kvinder får den hyppigere end mænd. En mulig forklaring kan være, at kvinder gennemsnitligt er født med en større indaddrejning af lårbenet, der dermed stiller større krav til piriformis, fordi dens funktion er at dreje lårbenet udad. Tilstanden bliver desuden kaldt “Fat Wallet Syndrome”, fordi man ofte ser, at folk med problematikken har fået den af, at pengepungen har ligget i baglommen og trykket ind på piriformis og iskiasnerven.
Symptomer:
-
Smerter i ballen
-
Udstrålende smerter, stikken, prikken og/eller følelsesløshed bag på låret og evt. ned til underbenet
-
Smerterne kan være kommet i slutningen af en længere gåtur eller efter at have siddet ned i længere tid
-
Smerter i siddende, stående og/eller gående
Har du spørgsmål?
Har du spørgsmål, eller er du i tvivl, om vi kan hjælpe dig?
Du er altid velkommen til enten at ringe eller skrive til os på tlf. 42 42 23 01
Indeklemning i hoften (femuroacetabular impingement)
Indeklemning i hoften er overvejende en “sportsskade”, men kan forekomme hos alle og faktisk har 20-25 % af den raske, “almene” befolkning knogleforandringer i hoften, der svarer til hofteimpingement. Man kan dog, som nævnt, sagtens have forandringerne uden at have symptomer (hvilket iøvrigt ser ud til at være en tendens for de fleste led i kroppen), hvorfor forekomsten er så høj. Én af forudsætningerne for at have diagnosen hofteimpingement er, at der er smerter til stede i lysken.
Impingement, eller afklemningen, sker af ledlæben i hofteleddet. Ledlæben er en forlængelse af hofteskålen, der øger stabiliteten i hofteleddet. Denne ledlæbe kan komme i klemme mellem hofteskålens kant og lårbenshovedet. Den anatomiske årsag til, der sker en afklemning er, at der er en knogleudvækst på overgangen mellem lårbenshovedet og lårbenshalsen (kaldet “cam”-deformitet) eller på kanten af hofteskålen (kaldet “pincer”-derformitet), således, at der er mindre plads, når lårbenshovedet og -halsen bevæger sig opad mod kanten af ledskålen. Afklemningen kan ske hele vejen rundt langs hofteleddet, men sker i næsten alle tilfælde øverst på forsiden og indersiden af leddet - altså dér hvor der er mindst plads i hoften, når en fodboldspiller sparker hårdt til en bold og benet er trukket længst muligt op foran kroppen.
Symptomer:
-
Smerter i lysken
-
Udstrålende smerter til balle, bækken, lænd, baglår, yderside baglår og/eller inderside baglår
-
Smerter efter længere tid siddende, fx i bil eller fly
-
Natlige smerter
Trochanterbursit
Tilstanden hed tidligere "trochanterbursit", som betyder "betændelse i slimsækken på det yderste knoglefremspring på siden af hoften. Denne slimsæk har tidligere fået skylden for smerterne, men scanningsresultater peger i retning af, at smerten sandsynligvis i højere grad kommer fra musklerne og senerne i ballen (m. gluteus medius og m. gluteus minimus). Denne problematik ses typisk hos kvinder i alderen 40-60 år.
Disse muskler og sener kan blive overbelastet mekanisk eller blive afklemt, f.eks. ved, at hoften er trukket indad - altså fx hvis man sidder med benene samlet eller over kors, eller hænger op ad køkkenbordet og lader hoften “hænge”, så benet falder indad eller hvis hoften “falder ud” ved landingerne under løb. Strukturerne kan også blive smertefulde som årsag af et slag eller fald på ydersiden af hoften.
-
Symptomer:
-
Smerter på knoglefremspringet på siden af hoften
-
Evt. udstrålende smerter på ydersiden af låret og ned til knæet
-
Smerterne er typisk værre efter:
-
… at have siddet ned i længere tid (med benene samlet eller over kors)
-
… at gå på trapper
-
… at løbe
-
… at ligge på siden om natten
-
-
3 gode råd
-
Undgå pengepung i baglommen
-
Læg kulde eller varme på det smertefulde område (fx frosne ærter)
-
Afprøv øvelserne i vores gratis øvelsesbibliotek
Har du spørgsmål?
Har du spørgsmål, eller er i tvivl om vi kan hjælpe dig?
Du er altid velkommen til enten at ringe eller skrive til os på tlf. 42 42 23 01